Als familielid van verslaafde moet je loslaten: ‘Maar dat is doodeng, want je weet de afloop niet’

Pas als verslaafden de afgrond bereiken, vinden ze de weg omhoog. Het is een van de lessen die aan bod komt tijdens een cursus voor naasten van verslaafden, bij safe house Point O in Schaijk. Daarin kijken deelnemers naar hun eigen rol in het gezin, naar hoe hun gedrag de verslaving juist in stand kan houden.

,Ik wilde voor mijn dochter zorgen, er voor haar zijn, steunen. Telkens weer mocht ze langskomen. Belde ik voor haar de dokter, waste ik haar kleren. Leende ik haar geld. Maar juist daardoor nam zij geen verantwoordelijkheid. Juist daardoor bereikte ze niet de afgrond.” Ze bedoelde het zo goed, maar inmiddels weet Mady Heemskerk dat ze haar verslaafde dochter juist niet hielp door er altijd voor haar te zijn. ,,Pas toen mijn dochter de afgrond bereikt had, vond ze de weg omhoog.”

Weinig aandacht voor gezin

De cursus start in oktober en bestaat uit vier avonden, en wordt gegeven door Ellen Ebbenn, Bregje Peters van Point O en Mady Heemskerk. Ellenn Ebbenn heeft in Schijndel een praktijk voor naasten van verslaafden. Mady en Ellen hadden allebei een dochter die verslaafd was, maar nu ‘in herstel’ is. Ellen werkte jaren in de verslavingszorg en heeft een eigen praktijk waarbij ze naasten van verslaafden begeleidt. Bregje zette Point O op samen met haar broer Peter, die verslaafd was. Alle drie verbazen zich er al een tijd over dat er bij de reguliere behandeling en begeleiding van verslaafden zo weinig aandacht is voor het gezin.

Lees het volledige artikel op de website van de Gelderlander. Klik hier.